RECENZE

 

Recenze: Mixpult Numark X9

Poslední dobou se nám podařilo posbírat několik celkem zajímavých mixpultů a zrecenzovat je a dnes se budeme věnovat jednomu z těch více povedených. Numark X9 mě vlastně zaujal hned jak jsem ho vybalil z krabice a potěžkal. Ne, že by obecně platila rovnice čím těžší mixpult, tím lepší, to určitě ne, ale pár mixpultů jsem již měl možnost vyzkoušet a většinou tomu tak bylo. Na první pohled mě zaujmulo i rozmístění a poměrně jednoduché ovládání efektové jednotky. O tom ale až později, vezmeme to pěkně popořádku

 
Jedná se o tří šavlový 24-bitový mixpult s efektovou jednotkou a nastavitelným crossfaderem. Je zde možnost připojení tří gramofonů a až pěti line-in zařízení plus mikrofon. To vše v podobě „cinch“ konektorů a „velkého jacka“ pro mikrofon. Vstupy jsou zde i pro funkci „fader start“, která umožňuje spouštění synchronizovaných CD playerů pomocí crossfaderu. Vstup pro mikrofon je jednak na zadním panelu a taktéž na předním. Mikrofon má vlastní dvoupásmové korekce, ovládání hlasitosti a přepínač pro celkové vypnutí a zapnutí. Výstupy jsou zde tři, respektive čtyři. Hlavní master buď jako dva „balancované velké jacky“ nebo jako klasický „cinch“ s jedním ovládáním hlasitosti. Dále odposlech také s vlastním ovládáním hlasitosti a jako poslední výstup „record“ s přednastavenou hladinou volume.



Šavle mají lineární průběh a nedají se nijak nastavovat. To crossfader je na tom lépe a je zde možnost nastavení křivky od pozvolné po nejostřejší. Bohužel se mi zdálo, že na jedné straně crossfaderu je při nastavení křivky na nejostřejší, průběh jiný než na straně druhé. Jednoduše řečeno na jedné straně zabíral crossfader po 1 mm a na druhé po 2 mm. Přiřazování šavlí ke crossfaderu je klasické pomocí přepínače nad každou jednotlivou šavlí s možnostmi stran A, B nebo OFF. Korekce jsou třípásmové od - nekonečno po +12 dB s tím, že když otočíme všechny tři korekce na - nekonečno, tak se nám zvuk úplně vypne. Jednotlivé knoby i šavle jsou pogumované, takže nekloužou v ruce a dobře se s nimi pracuje. Každá šavle má svůj vlastní indikátor hlasitosti, stejně tak jako master. Crossfader má na každé straně „killy“ pro každé jednotlivé pásmo, které mají tři polohy. Buď uprosřed - vypnuto nebo přepnutí nahoru pro trvalé zapnutí funkce kill a nebo stlačení dolů pro chvilkové zapnutí této funkce.

Co se týče sluchátek, tak ty mají jednak funkci na promíchávání do sluchátek a jednak speciální funkci „split“, která umí pouštět na jednu stranu sluchátek jeden gramofon a na druhou stranu druhý gramofon. Už jsem o téhle funkci kdysi psal u jiného pultu a přijde mi to jako dobrá věc, zejména pak v krizových situacích typu „nehraje mi odposlech“ nás toto může zachránit. Tato funkce se zapíná stisknutím samotného knobu. Další funkce pro sluchátka je „Cue tone“, kterou si můžu nastavit frekvenční rozsah v kterém mi bude hudba do sluchátek hrát.

V poslední části dnešní recenze dáme prostor efektové jednotce, která se zde celkem povedla. Jednak je přehledně umístěna v horní části pultu a jednak její ovládání je celkem jednoduché a intuitivní. Prostě se nemusíte nic složitě učit podle návodu, ale přijdete na to sami. Je zde k dispozici celkem 12 efektů jmenovitě 2*copy, tape echo, echo, flanger, phaser, auto pan, vocoder, reverb, revers reverb, lp filter, hp filter a limiter dohromady s distorzí. Je zde i nezbytné tapovací tlačítko pro nastavení BPM, které nám bliká v rytmu nastaveného BPM, takže kontrola je velice jednoduchá a rychlá pomocí jednoho pohledu. Pokud chceme synchronizaci vyřadit, prostě tlačíto na chvilku podržíme. Efekt si můžeme přiřadit buď jednotlivým kanálům nebo CFA, CFB a nebo na master. Zapíná se pomocí jediného tlačítka a nastavit si můžeme i intenzitu, neboli to samé co známe pod pojmem wet/dry. Když dáme intenzitu na plno, hraje nám jen efekt a čím více ubíráme, tak se nám tam přimíchává původní signál až nám tam zůstane jen ten, stejně jako kdybychom efekt vypnuli. Ještě je zde knob na ovládání frekvence, který ale bohužel skáče po určitých stupních jako jsou ½, ¼ …, takže nemůžeme „vykroutit“ plynulý průběh. Pokud podržíme tlačítko pro zapínání efektu, přepneme se do „triplet“ módu, kde efekty znějí zase trošku jinak. Pokud byste před použitím nějakého efektu chtěli vyzkoušet jak zní, není nic jednoduššího než si ho pomocí „FX Cue“ pustit nejdříve do sluchátek.

Podle mě se tento mixpult ve své cenové kategorii dostává celkem vysoko a dovolil bych si ho doporučit nejenom začínajícím Djs, ale i mírně pokročilým, kteří třeba zkoušejí nějaké triky, ovládají efekty „rozumným“ způsobem (ne jen zapnu/vypnu a uvidím co to udělá) a celkově se chtejí se svými „DJ skillz“ někam posouvat. Tento mixpult by jim v tom rozhodně mohl být nápomocen a jak jsem již psal i cenově mi přijde velice přístupný.

Mixpult Numark X9 je možné zakoupit za 7.269,- Kč vč. DPH v prodejně Maxistore. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.gramec.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz. Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na on-line splátky nebo splátky přes internet) v prodejně

maxi store
Bořivojova 57
Praha 3
Email: x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999
GSM: 608 033 042
SKYPE: maxistore.cz
Otevírací doba: PO-PÁ 9-18, SO 9-15
www.maxistore.cz
www.maxistore.sk
www.gramec.cz

akční výrobky
mixážní pulty
zvukové efektory
SW pro DJs
digital djing
LED efekty
světelná páska LightTape
laserové efekty
výrobníky mlhy

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXI STORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (philiptbc.com, myspace.com/djphiliptbc) , techniku zapůjčila prodejna pro dje – maxi store (www.maxistore.cz).
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016