CLANEK

 

Eventmat žádá zrušení poplatků ze vstupného

Po koronavirové krizi přetrvává řada omezení pro hromadné veřejné kulturní akce, kluby a bary, jež negativně dopadají na pořadatele eventů, vystupující umělce a ve výsledku je pociťují i sami návštěvníci. Startup Eventmat, který pomáhá pořadatelům akcí s prodejem vstupenek prostřednictvím komunitního marketingu, se rozhodl podpořit organizátory těchto akcí a požádal vedení Hlavního města Prahy o zrušení poplatků ze vstupného. Pořadatel kulturní akce je v současnosti povinen kromě "státních daní" odvést až 20% ze vstupného městské části, kde akci pořádá. Řada krajských, okresních i menších měst a obcí již od vymáhání tohoto poplatku dávno ustoupila, např. město Liberec, a tento krok zvažují další města. Podle Eventmatu mají finanční prostředky místo na poplatky jít raději na honoráře postiženým vystupujícím hudebníkům či umělcům. Aktivita má tak za cíl podpořit obnovu a pestrost kulturního života v hlavním městě.

 

Kultura patří mezi oblasti, jež opatření proti pandemii koronaviru zasáhla nejvíce. Svobodné shromažďování lidí za účelem sdílení kulturních zážitků je stále výrazně omezeno, od 22.6. 2020 je povoleno pořádání akcí do kapacity nepřekračující 1.000 návštěvníků. Regulována je rovněž otevírací doba klubů a barů, kladeny jsou však i vysoké nároky na hygienická opatření, která musí každý pořadatel zajistit. Situace dramaticky snižuje příjmy organizátorů akcí na jedné straně, současně zvyšuje jejich náklady. "Zoufalou situaci vidíme takříkajíc z první linie, protože pořadatelům kulturních akcí zajišťujeme nejen prodej vstupenek, ale pomáháme jim také s propagací akcí prostřednictvím našich ambasadorů a díky našim mnohaletým zkušenostem i se samotnou organizací. Kombinace dopadů koronavirové krize, vládních opatření a paušálních poplatků řada pořadatelů neustojí, zkrachuje a v budoucnu to jistě poškodí kulturní scénu v Praze i v celé ČR," varuje Jan Močáry, majitel startupu Eventmat a dodává: "Místo zasloužených honorářů vystupujícím umělcům, musí pořadatelé odvádět až polovinu příjmů ze vstupného státu a samosprávám, přitom za to žádnou podporu a pomoc nedostávají."

Organizace kritizuje konkrétně Místní poplatek ze vstupného, vybíraný městskými částmi podle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů a navazující magistrátní obecně závaznou vyhlášku č. 10/2011 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku ze vstupného. "Z těchto důvodů jsme vedení Hlavního města Prahy zaslali otevřený dopis za nás i pořadatele, kteří prostřednictvím Eventmatu prodávají vstupenky, a požádali jsme o zrušení výše uvedené závazné vyhlášky o místním poplatku ze vstupného a vyzvání městských částí, aby ustoupily od jeho výběru. Chceme tímto jednoduchým krokem přímo pomoci pražské kulturní scéně nadechnout se, podpořit tak místní umělce i pořadatele akcí," upřesňuje Močáry.

EVENTMAT je český startup, který poskytuje unikátní online platformu pro komunitní marketing v oblasti pořádání eventů. Spojuje organizátory akcí, poskytovatele lokací a služeb, influencery, média a návštěvníky a vytváří tak jedinečné prostředí pro pořádání akce od nápadu, přes organizaci, "ticketing", propagaci až po realizaci samotné události. Eventmat si klade za cíl usnadňovat organizátorům pořádání akcí, jako jsou narozeninové či firemní večírky, festivaly, divadelní představení, sportovní události, výstavy nebo třeba charitativní akce. Inspirací pro založení českého startupu EVENTMAT byly zkušenosti zakladatele společnosti Jana Močáryho s pořádáním eventů s využitím nástrojů komunitního marketingu ve Spojených státech amerických.

Více informací: www.eventmat.cz.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016