CLANEK

 

Signal Festival má první instalaci letošního ročníku

Jak již jistě víte, jednou z hlavních priorit organizátorů festivalu Signal je podpora nejmladší generace českých vizuálních umělců, proto každoročně vyhlašují otevřenou výzvu Signal Calling. Do letošního "opencallu" se přihlásilo jedenadvacet projektů, ze kterých byla vybrána zábavná instalace Živý les od Kateřiny BlahutovéDílo bude představeno v rámci hlavního programu Signal Festivalu 2020 a to na zcela nové lokaci, která se nachází jen malý kousek od samotného centra Prahy.

 

Co je Živý les?

Tento jedinečný projekt vypráví o živelné přírodě v postmoderní a postpandemické době. Les, umístěný do malebných kulis městského parku, konfrontuje návštěvníky, s palčivým problémem české krajiny. Znepokojivou situaci odlesňování přírody je však možné řešit společným úsilím a s pozitivním přístupem. Budete se moci interaktivně zapojit do instalace, a to přispěním na výsadbu stromů, čímž vnesete do lesa nový život.
 
Umělecké dílo je koncipováno jako crowdfundingová atrakce, která může opakovaně generovat prostředky pro výsadbu stromů a zadržení vody v krajině. Prostá dětská radost, jakou instalace vzbuzuje, podněcuje pozitivní myšlení a aktivní jednání místo propadání obvyklému environmentálnímu žalu a úzkosti. Instalace si získlala právě důmyslnou hravostí a zábavnou interaktivní formou, s jakou zpracovává vážné aktuální téma kůrovcové kalamity.

Signal
Kdo je Kateřina Blahutová?

Tato multidisciplinární designérka a absolventka Fakulty architektury ČVUT v Praze pracuje v rámci své tvorby především se světlem a prostorem, a to jak ve fyzické, tak virtuální formě. Blahutová se zaměřuje na dialog mezi přírodou a člověkem a zkoumá dopady existence lidské civilizace na planetu Zemi. Jedním z hlavních principů její tvorby je udržitelnost, které se věnuje napříč různými obory – od architektury a designu, interiéru, přes scénografii, interaktivní instalace po světelný design, živé vizuály pro hudebníky jako Midi Lidi nebo Katarzia, po video.

Více o Signal Calling a podpoře mladých talentů 

Otevřená výzva Signal Calling je pořádána již čtvrtým rokem a letos opět ve spolupráci s komunitní dílnou PrusaLab, která poskytuje zázemí a technologie potřebné pro realizaci instalace. Jistě si vybavíte projekt Reflexe od Adama Ciglera a Petra Vacka, jeden z "highlightů" loňského ročníku. Právě toto dílo, jež vzniklo v rámci opencallu v otevřené dílně PrusaLab zaznamenává úspěch po celé Evropě. Zanedlouho se bude prezentovat například na festivalu digitálního umění Constellations de Metz.

Mladí talenti jsou podporováni nejen prostřednictvím Signal Calling - organizátoři nově intenzivně spolupracují s vysokými školami. Osmý ročník festivalu nabídne instalace studentů z ateliéru Time-Based Media z Fakulty umění a designu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Příjďte se podívat, jaký Plan B zvolí tito mladí tvůrci.




Připojte se do letošní události a nenechte si ujít žádné novinky! Signal Festival se na vás těší od 15. do 18. října v ulicích a galeriích Prahy na Signal Festivalu - Plan B.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016