CLANEK

 

MC vs. MC 01: Spiffo vs. Brejchus

Prokousávala jsem se stohy článků o rozjetých akcích, neskutečných vylomeninách DJů, skvělé práci producentů a top klubech. Pročítala jsem je odshora dolů a zdola nahoru... Pátrala jsem totiž  po dvou opomíjených písmenkách. Po zkratce, co pojmenovává upovídané osoby, které nás často provází mejdany a hází do nich náruče emocí. Někdy. Večírek dokážou i pěkně otrávit svými nekonečnými monology. Řeč je o pódiových postavičkách, co z ruky nepustí mikrofon za žádnou cenu, o MCs. Kolik je u nás schopných "emsíků", kdo speakuje česky, kdo bravurně anglicky, kam až to dotáhli, na jakých kanálech je můžete sledovat a kde si můžete pustit jejich nejnovější pecky? Všechno tohle vám bude servírovat rubrika MC vs. MC. Stejně jako u pódiového battlu se i v naší webové "bitce" utkají vždy dva soupeři, aby ukázali své skills. První dva odvážlivci pochází ze západu Čech, oba vyrostli na hip hopu a pro svůj projev preferují češtinu. Jeden si však stále ponechává styl hiphopového undergroundu, a to jak v soukromí, tak na pódiu, druhý pomalu zahajuje útok na branku. V prvním web battlu se utkají známí čeští baviči a speakeři - MC Brejchus a MC Spiffo!

 

MC Spiffo

https://www.facebook.com/spiffomusic

http://www.youtube.com/Spiffochannel

https://soundcloud.com/spiffo

MC Brejchus

https://www.facebook.com/BrejchusPavian

Jazyk

MC Spiffo: Svůj první text jsem napsal v češtině. Bylo to hlavně tím, že jsem začínal u hip hopu. Když jsem se ale pustil do drum and bassu, experimentoval jsem s angličtinou. Pak jsem to často propojoval. V současné době se tyhle dvě roviny snažím hodně rozlišovat. V hip hopu používám jenom češtinu a aktuální D´n´B věci budou čistě v angličtině. Jazyk je taky o záměru MCho. Pokud chce lidi zaujmout názorem, musí v ČR používat češtinu, ale pokud chce lidi jen tak chlácholit flow, může zvolit angličtinu, ta je znělejší. Jazyk je obecně v ČR docela často problém. Nesnáším takový to hrozný kvákání, každý MC by se na jazyk měl zaměřit a sám se rozhodnout, jak to chce dělat, což chlapci moc neumí.

MC Brejchus: Pro mě je vítězem rozhodně čeština. Mám v ní o dost lepší slovní zásobu než v angličtině. Hodně mě baví hrát si s jazykem, to v angličtině tak dobře nedokážu. Nezvládnu dát dohromady smysluplný a zajímavý věty a zároveň je postavit tak, aby dobře zněly, proto upřednostňuju svůj rodnej jazyk.

MC Spiffo
MC Spiffo

Žánr

MC Spiffo: Nedá se říct, co upřednostňuju, mám to hodně o náladách. Pokud se delší dobu věnuju hip hopu a nemůžu najít žádnou inspiraci, rád se třeba vrátím k něčemu rychlejšímu. Taky mám hip hopovou kapelu s určitým repertoárem, takže se stane, že v určitém období ležím jen v hip hopu a ostatní styly beru jako takový lehký únik.

MC Brejchus: Ze žánrů je mi nejbližší drum and bass, i když jsem vyrůstal na hip hopu. D´n´b je daleko živější, na lidech je vidět, že na tuhle muziku chodí pařit a bavit se. Většinu textů jsem začal psát do hip hopu a ten má s D´n´B hodně společnýho, tím pádem se mi z elektronický hudby nejlíp dává do toho drum and bassu, ale zkouším i dubstep nebo electro.

MC BrejchusMC Brejchus

NEJ support

MC Spiffo: Já jsem za tu dobu, co se věnuju speakování, spolupracoval s hodně DJi. V minulosti bylo určitě spousta DJs, se kterými se mi speakovalo dobře, ale taky pár, se kterými ne. Třeba jsme si nerozuměli, nebrali MCho příliš v potaz a hráli vokálové věci s nepříliš dobrým načasováním nebo jsem z toho prostě neměl dobrý pocit. S MCs jsem vystupoval prakticky se všemi od nás hlavně v době, kdy jsem moderoval Ring 4 MC. Musím říct, že jsem si relativně rozuměl s Brejchusem a Paparastym, protože ví. Částečně jsem si sedl i s Jacobem, ale tam hrála roli vždycky trochu rivalita. Rozhodně preferuju vystupovat v dnešní době sám, myslím, že éra tandemů už je pryč. Celý D´n´B MCing už je u nás tak trochu dead, na vině je hrozně moc špatných českých MCs.

MC Brejchus: Nejlepší člověk je DJ Tons a celá Caik Kru, ti jsou pro mě v tuhle chvíli nejdůležitější, hodně s nimi spolupracuju. K dalším mým srdcovkám patří i DZT sound system. Všechno jsou to kámoši, co dokážou udělat suprový mejdany, hrajou peckově. Kudy jezdí, tudy to ovládají. Nikde se moc necpou, často v Matrixu jenom doplňujou jiný DJe za pár kaček, ale nakonec na ně paří nejvíc lidí. Taky rád vzpomínám, jak jsem si zahlásil s Deadly Viperz, Akirou a Anakinem. V neposlední řadě si vážím spolupráce s DJem Murtem, dělám pro něj dubplaty a fakt mě těší, že si pro tenhle job vybral mimo jiných i mě.

NEJ akce

MC Spiffo: Těch akcí bylo dost, ale kdybych měl vypíchnout jednu, tak by to byla asi Šumava Rocks. Je to z důvodu, že jsem místní a vždycky jsem na ten rokáč chodil. Když přišla nabídka zahrát si po boku slavných kapel, tak mně to udělalo hroznou radost. Vytvořili jsme takovou DJ-MC dvojku - Zeal-Spiffo, a předvedli na konec line-upu směs hip hopu, D´n´B a electra.

MC Brejchus: Když se zaměřím na návštěvnost, atmosféru, zázemí nebo zařízení, tak ze všech úhlů pohledu považuju za nejlepší Welcome To The Jungle v Táboře. Vystupoval jsem tam už dvakrát a pokaždý to byla akce pro tisíc lidí. Přes tisíc lidí tam pařilo, řvalo a užívalo si. Lidi ze Soundpolis, co to organizujou, jsou strašně fajn a bezvadně se postarají o člověka, když tam přijede...

From zero to hero

MC Spiffo: Moje hudební začátky se datují někdy na přelomu roků 2004/2005, kdy jsem dostal chuť zkusit si něco na vlastní pěst. Oslovil mě hip hop, protože tady u nás to byla doména starších kluků. V roce 2006 jsme založili kapelu Non Limit, se kterou fungujeme dodneška, akorát na trochu jiné úrovni. Samozřejmě předtím jsme byli kluci mladí, chodili do školy, měli svoje problémy, takže přišel úpadek. Tak nějak si každý hleděl svého, ale já jsem chtěl zřejmě něco budovat. V roce 2008 jsme tak se Zealem a Rakesem (dnes Rake) založili Hydroponix crew ve složení 2 DJs a jeden MC. Vůbec jsem tehdy nevěděl, do čeho jdu. Člověk měl naposlouchané jenom rapové věci a najednou měl něco předvádět do D´n´B. Tak začalo první poslechové seznamování a pronikání hlouběji do rytmů D´n´B. Jediný Čech, kterého bylo možné sledovat, byl Jacob, ale po chvíli jsem věděl, že to chci dělat jinak. Stejný styl jako Jacob dělá dalších 300 lidí a já se vždy chtěl lišit. S Hydroponix jsme objeli opravdu hodně akcí, pak se k nám nabalili další DJs/MCs. Myslím, že z těchto akcí přišlo nejvíc zkušeností a skills v živém projevu. V roce 2009 jsem se pak zúčastnil Ring 4 MC, ze kterého jsem vyšel jako vítěz. V návaznosti na výhru mi bylo nabídnuto, abych tu soutěž moderoval. Při tom jsem se setkal s nejrůznějšími lidmi, jako například s legendárním Spydou, a téhle zkušenosti si taky hodně cením. Zajímavostí byla v roce 2010 účast na českém rekordu v non stop rapu. Pak už moje hudební linie nemá takovou kontinuitu - začal jsem dělat na různých věcech, psát, vystupovat a tak dále.

MC Spiffo
MC Brejchus: První hiphopy a první reggae akce přišly v mých hipísáckých patnácti. Ze srandy jsem začal psát básničky, ale ne jenom tak, vyloženě jsem přemýšlel nad veršema. Pak jsem si do toho zkusil sám rapovat a zjistil, že to není tak hrozný. Tři roky trvalo takový to plácání, kdy jsem si s hudbou a rapem hrál. S kámošem pak začalo nahrávání nějakých píčovinek. To byl rok 2004, 2005. Potom jsem se dal dohromady ještě s jedním týpkem od nás z Locháče a s Tomou a založili jsme kapelu Antivirus. Náhodou se nám docela dařilo, hodně jsme kalili s různými lidmi a díky tomu objížděli třeba osm měst po republice. Nějaký čas nato jsem se dal dohromady se Snupou, dneska si říká Oliver Lowe, a s tím jsme dva roky jezdili po koncíkách a říkali si Konvoj crew. Tahle éra byla taky fajn, Snupa už tenkrát znal hodně lidí, takže pro mě to bylo obobí poznávání nových tváří. Pak se to v roce 2008 nějak zlomilo a já začal s kamarádem Jabisem navštěvovat D´n´B akce. Když jsem pak jezdil pravidelně, jednou, dvakrát jsem někde vylezl na pódium a bylo to. S DJem Vegem jsem v roce 2009 zkoušel něco do dubstepu a trošku hlouběji jsem se o to začal zajímat. Do D´n´B jsem se naplno opřel až v roce 2010, kdy přišel Ring 4 MC, a já se do něj přihlásil. Hned napoprvé jsem ho vyhrál a to byl odrazovej můstek. Vlastně jsem se k D´n´B speakování dostal hlavně díky tomu Ringu, předtím jsem se tak plácal od všeho ke všemu. Tohle mě donutilo, abych se jednomu z toho věnoval víc...

MC Brejchus

V zákulisí

MC Spiffo: Momentálně pobývám ve Stuttgartu, kde pracuji. Jsem tady kvůli zkušenostem a samozřejmě penězům. Mám tu možnost pilovat jak němčinu, tak i angličtinu, což mě dost baví, ale nevidím to na nějakou extra dlouhou dobu, neplánuju tu rodinu, zasít strom, ani zplodit syna... :) Ale odjížděl jsem s tím, že chci trošku vynechat živá vystupování a udělat si tvůrčí období. Máme tu studio, často nahráváme, takže člověk může brouzdat svou tvorbou a uvědomovat si, co chce do budoucna.

MC Brejchus: Ty vole, jsem strašnej zevl... :) Jsem na bytě s felákama, které znám už od střední školy a od střední si prostě žijeme pořád stejně.

Plány do budoucna

MC Spiffo: Momentálně připravuju nové EPčko. Objeví se na něm hlavně hip hopové podklady a na jednu z věcí budeme točit video. Instra a featy jsou domluvené, teď už jen tvořit! Jasné jsou taky plány s Dreamworkers, tam se připravujou poslechový věcičky, které mě zas odfouknou na jinou vlnu. Těším se. Samozřejmě s Non Limit děláme na nových věcech a řešíme koncerty. Takže ambice jsou jasný - udělat všechny ty věci na sto procent, aby to lidi bavilo!

MC Brejchus: V první řadě chci udělat mixtape, který pořád odkládám. Potřebuju strašně udělat tlustou čáru za tím, co jsem doteď vytvořil. Hrozně mě tíží, že mám velký repertoár, který pořád doplňuju a zatím jsem ho nevydal. Nechci tu moji vizi nazývat vznešeně nějakým albem, protože to budou jenom píčovinky, co jsem na nich doteď pracoval. V hlavě mám i víc projektů, v poslední době mě začal hodně bavit trap a moombahcore, takže bych si rád zkusil pohrát s těmito rytmy.

Ptala se shary v únoru 2013.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016